Mandag den 9. Januar 2006


De nye udvalgsformænd

Så er det afgjort, hvilke byrådsmedlemmer der kommer til at stå i spidsen for de politiske udvalg i Gladsaxe de kommende fire år.

Formand for økonomiudvalget bliver naturligvis borgmester Karin Søjberg Holst og næstformand 1. viceborgmester Bjarne Rasmussen, venstre.

Erling Schrøder, socialdemokraterne, bevarer formandsposten i social- og sundhedsudvalget, som dog får ny næstformand, nemlig venstres Ebbe Skovsgaard.

Heller ikke børne- og undervisningsudvalget har skiftet formand ud, socialdemokraternes gruppeformand Trine Græse fortsætter som udvalgsformand med det konservative folkepartis Lars Abel som næstformand.

Lars Abel bliver samtidig formand for Gladsaxe kulturudvalg, som får en SF´er som næstformand, nemlig Gunnar Svendsen. Det nye kulturudvalg holder i øvrigt sit første møde i morgen tirsdag.

Det samme gør fritids- og idrætsudvalget, her er det Peter Nielsen, socialdemokraterne, der er formand, mens partikollegaen Khuram Malik bliver næstformand i udvalget.

For første gang får enhedslisten en formandspost i Gladsaxe, nyvalgte Trine Henriksen bliver formand for miljøudvalget og socialdemokraternes Mette Marie Schmidt næstformand.

Trafik- og teknikudvalget får også ny formand, nemlig socialdemokraten Ole Rasmussen, måske bedre kendt som Ole Skrald. Søren Søndergaard, enhedslisten, bliver næstformand i trafik- og teknikudvalget.

Foruden økonomiudvalget er der nu otte fagudvalg i Gladsaxe, heraf to helt nye udvalg. Et beskæftigelses- og integrationsudvalg, som den radikale Cheri-Mae Marlena Williamson

bliver formand for og socialdemokraten Peter Nielsen næstformand. Og et psykiatri- og handicapudvalg med SF´s Susanne Palsig som formand og Erling Schrøder, socialdemokraterne, som næstformand.


Vækst i top i Gladsaxe

Gladsaxe hører til i top 20 over kommuner i landet med den største succes for de såkaldte vækstvirksomheder.

Det er revisions- og konsulentfirmaet Ernst & Young, der opererer med begrebet. Firmaet har de seneste ni år sat fokus på vækstvirksomheder og for andet år udarbejdet en analyse og status.

For at komme i betragtning skal det enkelte selskab blandt andet have en årlig vækst på minimum 15%, have positivt regnskab og egenkapital og være ledet af ejeren eller dennes familie.

De krav lever vindueskoncernen Velux i Gladsaxe op til, og virksomheden bærer da også en del af skylden for, at Gladsaxe, som kun den anden af to kommuner i hovedstadsområdet, er med i top 20.

Ellers er det Syddanske virksomheder, der løfter kommuner og amter på Fyn og i Jylland op toppen med Sønderhald kommune ved Randers som øverst på kransekagen.

Som Ernst & Young bedømmer det, så er der 12 vækstvirksomheder i Gladsaxe, men det er i høj grad Velux’ fortjeneste, at der i løbet af 2004 er blevet skabt 2.085 nye jobs på det private arbejdsmarked. Det endda på et tidspunkt, hvor beskæftigelsen i kommunen samlet set ellers faldt med 1.131 arbejdspladser.

Vækstvirksomhederne i Gladsaxe er dermed dem, der på landsplan suverænt har skabt flest nye jobs.

"I en kommune med 18.607 private arbejdspladser har denne vækst haft en væsentlig indflydelse, til trods for at en stor del af arbejdspladserne må formodes at være skabt uden for Gladsaxe kommune", lyder det i analysen, der placerer Gladsaxe på en 18. plads i den gamle struktur. I den nye kommunestruktur rykker Gladsaxe op på en delt 6. plads.

Analysen kan downloades på www.eoy.dk.


Plejehjem for alkoholikere ønskes

Et plejehjem kun for alkoholikere står højt på ønskesedlen blandt plejerne på Værebro Plejecenter. Her er omkring en tredjedel af beboerne alkoholikere. Og det stiller store krav til personalet og resten af centrets beboere, som for de flestes vedkommende er stille og rolige ældre damer. Social- og sundhedshjælper Pernille Horn: "Det kan være hårdt, og man skal hele tiden omstille sig, afhængig af hvilken dør du går ind ad. Det ville være en fordel, hvis der fandtes et plejehjem kun for alkoholikere. Det ville give de ældre der bor her, mere ro, og det ville give os som personale de rigtige arbejdsredskaber, og nogle retningslinier, som vi kunne bruge hele tiden."


Fugleinfluenza skaber hårde tider for hønseavlere

Fødevarestyrelsen har netop sendt en bekendtgørelse om fugleinfluenza i høring, som blandt andet kræver at også små hønseavlere fremover skal levere en blodprøve fra deres høns og haner, når dyrene bliver solgt. Bekendtgørelsen møder modstand i Danmarks Fjerkræavler-forening for Raceavl. Formanden for foreningen i København, Kenneth Rasmussen, finder bekendtgørelsen alt for restriktiv og frygter at fremtidige udstillinger, som den der er planlagt på Mørkhøj Skole i weekenden, vil blive ramt unødvendigt hårdt: "Det er et meget drastisk tiltag. Jeg mener stadig at fugleinfluenzaen er meget langt væk. Hvis bekendtgørelsen træder i kraft vil det være endnu en restriktion vi skal følge og det vil gøre det endnu mere besværligt at holde høns. Jeg tror, at nogle avlere vil opgive at holde høns, eller vælger at lade være med at sælge og udstille deres høns hvis bekendtgørelsen bliver vedtaget, og det vil på sigt betyde at vores udstillinger bliver mindre."


Klub på Pinievej ombygget

Der er blevet højere til loftet i fritids- og ungdomsklubben Pinievej i Bagsværd. Bogstaveligt talt. Klubben er blevet renoveret fra top til tå, og i fredags var der indvielse af de nye lokaler.

Renoveringen af Klubben Pinjevej har taget ca. otte måneder, og i den periode har de ca. 170 klubmedlemmer boet til låns i lokaler ved Skovbrynet ved siden af skovbørnehaven.