Onsdag den 25. Januar 2006


Husprisernes stigning i Gladsaxe blandt landets højeste

Forrige år steg huspriserne i Gladsaxe med mere end 35%, og det er en af de højeste stigninger i landet. Det viser en opgørelse fra Realkreditrådet. Ejendomsmægler Jørgen Bjørke fra Nybolig i Bagsværd giver her sin vurdering af baggrunden for det store prishop i kommunen: "Der er kun cirka halvdelen af de huse, der plejer at være på markedet end normalt, og samtidig er antallet af købere uændret eller måske endda stigende." En af grundene til at udbudet af huse er faldende er blandt andet den lave rente. Folk har i dag råd til at blive boende i deres huse i langt større grad end før. For eksempel stod de såkaldte "skilsmissehuse" for 25% af boligmarkedet for nogle år tilbage. De er næsten ikke eksisterende i dag.

DN vil have placeret ansvar

Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite i Gladsaxe vil have placeret et ansvar i sagen om byggeriet i TV-byen, søerne og den spidssnudede frø.
For nylig fik bygherren Sjælsøgruppen dispensation fra Københavns Amt til at tømme den ene af søerne for vand. Dog kun ind til den 1. marts, hvor vandstanden skal være ført tilbage.
Men i naturfredningsforeningen mener man, dispensationen er givet uden reel undersøgelse og saglig stillingtagen fra amtets side.
Lokalformand Kurt Loftkjær:
"På denne tid af året er frøerne jo i virkeligheden gået i hi. Og de vil ligeså snart temperaturen når det rigtige niveau begynde deres vandring mod ynglestedet, som hidtil har været den sø vi kalder "frø-søen". Der vil de blive mødt af manglende vand, som er en forudsætning for, at de kan lægge æg. Frøerne lever normalt ikke særligt meget i søen, men de bruger søen som deres ynglested. Det er omgivelserne omkring søen, der i virkeligheden er deres levested. Enhver der vil ulejlige sig derud vil konstatere, at der på den ene side af søen er en dyb udgravning og på den anden side en kæmpe byggeplads. Og ynglesæsonen begynder normalt i slutningen af marts. Vi vil selvfølgelig fortsat kæmpe for at frøerne kan få en mulighed for at overleve. Men vi må konstatere, med den måde myndighederne hidtil har grebet det an på, så er der ikke meget håb tilbage for det, hvorfor sagen alene bliver en principiel sag, forstået på den måde, at vi har et EU-habitatsdirektiv, som efter vores opfattelse aldrig er blevet implementeret i den danske lovgivning. Vi vil have placeret et ansvar. Vi mener ikke det kan være rimeligt, at der er en lovgivning, endda i EU, som de fleste politikere i Danmark hylder, og at man ikke ønsker at efterleve den. Hvis man ikke ønsker denne lov, så synes jeg, man skulle afskaffe den. Men indtil da synes jeg man, ligesom alle andre, bør efterleve lovgivningen", siger Kurt Loftkjær, formand for naturfredningsforeningens lokalkomite i Gladsaxe.

23 sindslidende flytter til Bagsværd

I dag vedtager psykiatriudvalget i Københavns amt formentlig en 35 mio. kroner dyr ombygning af Taxhuset i Bagsværd – en ombygning, der umiddelbart kommer Gladsaxe kommune på tværs.
Amtsinstitutionen Taxhuset huser i dag 40 yngre mennesker med vidtgående fysiske handicap.
Men bygningerne er ikke tidssvarende, og amtet har derfor planlagt at ombygge de nuværende 40 boliger til 23, der lever op til tidens standard.
Desuden ændres målgruppen fra svært fysisk handicappede til sindslidende.
Den samlede anlægssum for amtet ligger på 35,8 mio. kroner, og ombygningen, hvis den vel at mærke bliver vedtaget i amtsrådet, ventes at kunne stå klar december i år.
Som følge af strukturreformen forsvinder amterne som bekendt, og kommunerne skal og kan i løbet af i år overtage amtsinstitutionerne.
Gladsaxe kommune, i skikkelse af økonomiudvalget, har da også set nærmere på bl.a. Taxhuset. Og i november vedtog udvalget, at man gerne ville overtage Taxhuset. Men kun som bygning – ikke med indhold. Kommunen står for at udbygge tilbuddet om genoptræning og havde i den anledning kig på bygningerne i Bagsværd.
Den holdning er amtet godt klar over, og det kan derfor umiddelbart virke besynderligt, at amtet nu alligevel vil haste en milliondyr ombygning igennem.
Det var ikke muligt til i dag at få kommentarer på ombygningen fra administration eller politisk ledelse i amtet.
For Gladsaxe kommune skaber det imidlertid en ny situation, hvor en mulig overtagelse af Taxhuset igen skal drøftes i økonomiudvalget.

Kulturudvalg trukket i arbejdstøjet

Kulturen i Gladsaxe har fra årsskiftet fået sit eget politiske udvalg.
Og en af de sager det nye kulturudvalg kommer til at stilling til formentlig i nær fremtid er
sammenlægningen af Gladsaxe Bio og biblioteket i Bagsværd.
Udvalgsformand Lars Abel:
"Jeg håber på vi i løbet af kort tid kan nå frem til en endelig projektbeskrivelse som sikrer, at vi får et nyt kulturcentrum i Bagsværd. Men derudover er der mange andre idéer, og udvalget vil gribe det an ved at kigge på de forskellige temaer, det første tema er musik".

Børn i livsfarlig leg

Det kunne være gået grueligt galt, da to drenge og en pige mandag eftermiddag kastede stenhård sne og is ud fra fodgængerbroen over motorring 3 ved Juni Allé i Mørkhøj.
To biler fik smadret forruderne, men mirakuløst fik begge bilister reddet sig ind i nødsporet, uden at det kom til yderligere ulykker.
En af bilisterne fik lidt senere ved et tilfælde øje på de tre børn på Pilegårdsvej, også i Mørkhøj, hvor de forsvandt ind i en beboelsesejendom.
En tilkaldt patrulje fra Gladsaxe politi fik opsnuset, hvor de befandt sig og siden bragt til politistationen, hvor de blev afhørt under medvirken af de sociale myndigheder.
De to drenge og pigen er alle lige under den kriminelle lavalder, de mangler lige et par måneder i at fylde 15, og kan derfor ikke straffes. Men erstatningskravet fra de to bilister kan de ikke løbe fra.