Tirsdag den 2. Maj 2006


1. maj i Gladsaxe

De røde faner svajede flere forskellige steder i Gladsaxe kommune i går hvor 1. maj blev fejret med flere arrangementer. Enhedslisten og SF afviklede arbejdernes internationale kampdag på Buddinge Skole mens Socialdemokraterne og LO markerede dagen på Egegård skole med det største 1. maj-møde i nyere tid i Gladsaxe. Kredsformand for socialdemokraterne, Torben Nielsen:
"Vi er rigtigt mange mennesker. Der er fyldt her i festsalen på Egegård skole, så der er jo et par hundrede mennesker – mindst. Vi var lidt nervøse fordi vi ikke er vant til at starte så tidligt 1. maj, kl. 7.30 er måske tidligt for nogen. Men det viser sig, at den bekymring behøver vi ikke at have, fordi folk er virkelig mødt op og det er dejligt at se".
 
For Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst handlede 1.maj i år især om velfærd:
"Jeg talte også om den gode hverdag. For det mener jeg også, er et spørgsmål om velfærd", sagde borgmesteren, som også talte om de store udfordringer, der venter Gladsaxe Kommune. "Fordi man kan nogle gange godt blive lidt overvældet af alt det som ændrer sig pr. 1.1.2007. Jeg synes, vi arbejder meget godt med det. Og jeg er ikke nervøs, for om vi skal klare det. Men vi skal bare være klar over, at det er en meget stor udfordring for os".
 
Foruden borgmester Karin Søjberg Holst talte bl.a. også Helle Thorning-Schmidt ved
socialdemokraternes og LO´s fælles 1. maj arrangement. Det var samtidig hendes første
officielle besøg i Gladsaxe siden hun for godt et år siden blev valgt som formand for
socialdemokraterne: "Vi kører i Københavns- og sjællandsområdet i dag. Og derfor var det naturligt da vi blev inviteret at komme herud. Og det er et godt 1. maj-arrangement, det er stort, det er hyggeligt og der er rigtig god stemning. Så jeg er meget glad for, at jeg sagde ja". Helle Thorning-Schmidt talte bl.a. om forskelle i dansk politik: "Der er et valg, som danskerne skal tage i dansk politik. Regeringen foretrækker at give skattelettelser, vi foretrækker at investere i vores fælles velfærd. Og det jeg også kommer med i dag er, at hvis man vil løse nogle af de problemer, der er på arbejdsmarkedet, så nytter det ikke noget at piske de arbejdsløse. Vi vil ikke være med til at piske dem mellem 25 – 29 år. Og vi vil ikke være med til at piske de ældre medarbejdere i form af at tage dagpenge fra dem. Det vil vi ikke være med til. Og det siger vi klart og tydeligt til regeringen på den her 1. maj".
Helle Thorning-Schmidt tilbragte en lille time i festsalen på Egegård skole,
hvorefter hun kørte videre til 1.maj-møde på Arbejdermuseet i København.
 
Og partiformandens 1,maj-tale blev fulgt med stor interesse af blandt andre 14-årige Camilla
Pedersen, nyvalgt formand for Danmarks socialdemokratiske ungdom i Gladsaxe: "Jeg har fundet mere ud af, hvad Helle Thorning mener, og hvad partiet mener inde på Christiansborg. Jeg har måske været lidt bange for, at det var blevet for højreorienteret. Men nu har jeg nærmest fået klarhed over, at det er stadig er rigtigt venstreorienteret Og det er jeg rigtig glad for".
 
På Buddinge skole, kunne de to lokalafdelinger for SF og Enhedslisten, konstatere et stort fremmøde og fik behov for ekstra borde og stole, da ca 150 mennesker dukkede op til deres 1. maj arrangement. Enhedslistens folketingsmedlem Line Barfoed var den første på talerstolen. Hun argumenterede blandt andet for en større omfordeling af midlerne i Danmark: "Pengene fosser ind i statskassen og privatforbruget stiger og stiger. De fleste af os har penge som aldrig før. Men samtidig stiger uligheden og fattigdommen. Tænk bare på de elendige forhold børnene har i vores asylcentre og de der er på kontanthjælp og de der har de helt lave ydelser. Vi afviser forringelser og kræver at tingene bliver fordelt helt anderledes".
 
Den anden taler var SFs formand Villy Søvndal, der forudser et snarligt folketingsvalg: "Jeg tror, at de velfærdsforhandlinger der foregår nu, vil ende i et folketingsvalg. For hvis det er rigtigt, at Helle Thorning Schmidt ikke vil deltage i at forringe dagpengene, så bliver der ikke noget fælles forlig".
 
Skuespillerinden Anne Marie Helger var også på talerstolen. Det var hun fordi hun var modtageren af venstrefløjens nystiftede ytringsfrihedspis. En pris hun modtog fordi at hun, ifølge Enhedslistens Søren Søndergaard, der var med til at overrække prisen, havde turdet at tale magthaverne imod, dengang for godt tre år siden, hvor hun optrådte på Gladsaxe gymnasium til en nytårsfest. Her gjorde hun grin med regeringen og Dansk Folkeparti, hvilket resulterede i sådan en utilfredshed blandt publikum, at hun følte sig nødsaget til nærmest at flygte fra gymnasiet af frygt for de tilhørendes vrede, fortalte hun. Men det var ikke denne oplevelse som skuespillerinden oplevede som den værste. Det var mere efterspillet: "Det blev vedtaget, at de der havde været med til koncerten skulle have pengene tilbage. Det er jo i virkeligheden ytringsfrihedsknægtelse så det basker".