Tirsdag den 30. Maj 2006


Fortidens synder dukker op i Gladsaxe Erhvervskvarter

Hovedparten af jordforureninger konstateret i Gladsaxe sidste år stammer fra gamle
olietanke, som er dukket op til overfladen i forbindelse med nybyggeri i bl.a.
erhvervskvarteret. Det fortæller Claus Frydenlund fra kommunens miljøafdeling:
"Mange af de forureninger vi stødte på i 2005 var i forbindelse med byggeri. Der er jo et stort byggeboom i Gladsaxe både mht. erhvervsbyggeri og privat. Og så er det man støder på typisk gamle olietanke, som dukker frem når man begynder at grave i jorden. Og det er det, mange af vores sager går på".
Miljøafdelingen havde sidste år i alt 121 sager i gang om jordforureninger.

Etik skal sikres på omsorgscentre

DRs afslørende dokumentarprogram om de dårlige forhold på plejehjemmet Fælledgården i København, har nu fået personalet på Gladsaxes omsorgscentre til at sætte etik på dagsordenen. Det fortæller chef for pleje- og omsorgsafdelingen, Herle Klifoth: "Jeg tror ikke udsendelsen er repræsentativ for forholdene i Gladsaxe, men man kan aldrig afvise, at der sker nogle ting i afmagt. Jeg har derfor kaldt distriktslederne sammen, og bedt dem sikre, at der på hvert omsorgscenter er konstant fokus på etik. Vi skal være sikre på, at vi har nogle rammer på omsorgscentrene, der gør det naturligt at der bliver snakket om problemerne inden de udvikler sig til at nogle blandt vores personale for eksempel taler grimt til de ældre".

Store krav knækker piger

Et stigende antal unge piger bryder psykisk sammen, fordi de ikke kan leve op til tidens skrappe krav til den perfekte moderne kvinde. Det mener forstanderen for en ny daginstitution for unge piger her i Gladsaxe, Charlotte Friedrichsen: "Tidligere var det meget fint at få en kontorassistentuddannelse. Så havde du ikke så meget at bekymre dig om. Så lå linien fast. I dag er der store krav til kvinderne. De skal være selvrealiserende, de skal uddanne sig, de skal være sexede, de skal føde børn og de skal – viser undersøgelser – meget ofte sørge for at tingene fungerer i hjemmet. Det er meget høje krav, og der er et stigende antal piger som bliver frustrerede over det i så høj grad, at de går ned med flaget".

Flere indvandrerkvinder skal på arbejdsmarkedet

Nu bliver der gjort en ekstra indsats for at få indvandrerkvinder med bopæl i Værebro Park eller Høje Gladsaxe i arbejde.
Det handler om kvinder med ikke vestlig baggrund, som har boet i landet i mere end tre år, modtager offentlige ydelser, og som mindst to gange er stoppet eller har sygemeldt sig i aktiverings- eller beskæftigelsestilbud.
Målet er at få 70% af de forventede 40 deltagende kvinder i arbejde i løbet af den toårs projektperiode, hvor der undervejs også vil blive arbejdet med ægtefællens holdning til kvindens deltagelse på arbejdsmarkedet.
Den ekstraordinære indsats er godt nok afhængig af en projektstøtte på mere end to millioner kroner fra integrationsministeriet, som kommunen netop har søgt om at få.

Svenske venner laver teater om ligestilling

Reklamer, musikvideoer og medier i det hele taget har stor betydning for unges opfattelse af kønsroller og ligestilling.
Det er konklusionen på et projekt i den svenske venskabsby Solna. Et projekt som har
resulteret i en teaterforestilling, som kommer til Gladsaxe i aften:
"Vi har set på billeder i reklamer, set musikvideoer og læst musiktekster og forsøgt mest at se på den sexisme der findes i reklamer osv. Der findes visse idealer for, hvordan man skal se ud. Og vores formål med projektet er, at gøre folk mere bevidste om det", fortæller de fem unge bag
forestillingen "JÄMO – was here" som kan opleves Gawenda-salen i Aktivcentret i aften. Der er gratis adgang.