Onsdag den 4. Oktober


Musikdrama nej tak

Det Musikdramatiske Væksthus bliver ikke ført videre på og sammen med Gladsaxe Ny Teater, der for alvor ser dagens lys til årsskiftet. Det besluttede et flertal i økonomiudvalget i går.
Væksthuset var ellers sikret økonomisk fra staten fire år frem i tiden og kunne dermed være fortsat i Das Beckværk, den lille forholdsvis nyindrettede teatersal, der er nabo til Gladsaxe teater.
Et arrangement, der også ville have passet den gamle Gladsaxe Teaterchef Kaspar Rostrup særdeles godt. Han var teatrets chef fra 1984-92 og er endog temmelig aktiv i bestræbelserne på at videreføre teateraktiviteterne gennem Gladsaxe Ny Teater.
"Jeg er meget positiv over for det pædagogiske og kunstneriske arbejde i væksthuset, som vil være et særdeles godt bidrag på linie med Gladsaxe Teaterforening og Folkekorets arbejde", skriver han blandt andet i en henvendelse til Gladsaxe kommune.
Men med fire socialdemokratiske og en enkelt venstre-stemme imod projektet, så går væksthuset formentlig nu i stedet til Taastrup kommune.
For at beholde væksthuset stemte de radikale, konservative, SF og Enhedslisten, i alt fire stemmer.

Flere og flere danskere arbejder frivilligt

Flere og flere danskere bruger deres fritid på frivilligt arbejde, viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. Hvor det i starten af 90erne var cirka en fjerdedel af befolkningen, der engagerede sig i ulønnet arbejde, er det nu hver tredie dansker. Og væksten er et tegn på at folk har overskud, siger seniorforsker Torben Fridberg.
Der er stor forskel på hvor meget tid man bruger på det frivillige arbejde, det spænder nemlig fra to timer om året til over 30 timer om ugen.
De frivillige danskere bruger først og fremmest deres arbejdskraft i idræts-foreningerne. Det andet store område er kulturområdet, danskerne engagerer sig gerne i de lokale kunstforeninger, lokalmuseer og andet kulturarbejde.
Det tredie store område hvor danskerne gerne benytter fritiden, er grundejerforeninger, beboerforeninger og vindmøllelaug. Som rosinen i pølse-enden kommer social-og sundhedsområdet, hvor seks procent af befolkningen er frivilligt aktive. Her er det de store patient - og pårørende foreninger, som fylder.
Det man kalder egentligt socialt hjælpearbejde, som fx at gå til hånde i varmestuer, eller være besøgsven, er det kun 1-2 procent af danskerne, som gør.
Og det er et problem, i hvert fald i Gladsaxe, hvor både Røde Kors og Ældresagen melder om stor mangel på frivillige besøgsvenner.
Lige nu mangler Røde Kors i Gladsaxe mindst 15 mennesker til at være besøgsvenner for ensomme og ældre, fortæller besøgsleder Ulla Christensen.
Men ifølge forsker Torben Fridberg er det blot et spørgsmål om at spørge, for danskerne vil gerne arbejde frivilligt.
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Ny inspiration til kristendomsundervisningen

Et nyt samarbejde mellem skolerne og kirkerne i Gladsaxe skal give ny inspiration til
kristendomsundervisningen.
Det er menighedsrådene i Gladsaxe og Herlev provsti som i fællesskab har startet den
folkekirkelige skoletjeneste.
 
(hør interview med projektmedarbejder Anne-Sofie Aabenhus fra Folkekirkens skoletjeneste i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Fritidshjem i byrådet

Når byrådet i aften mødes på rådhuset, så er det bl.a. for at drøfte om kommunen skal opsige sin driftsoverenskomst med Gladsaxes sidste fritidshjem.

Solsikken er et privatejet fritidshjem i kagså-kvarteret med tilknytning til Gladsaxe skole. Men antallet af børn der søger institutionen er faldende og dét er, som tidligere fortalt i
Nyhedsmagasinet, den umiddelbare grund til, at børne- og kulturforvaltningen anbefaler at opsige driftsoverenskomsten med Solsikken og i stedet samle Gladsaxe skoles fritidstilbud i SFO Gladsaxe.
På fritidshjemmet føler man sig svigtet fordi kommunen ikke henviser børn til Solsikken, der heller ikke står nævnt som tilbud i den kommunale håndbog eller på Gladsaxe skoles
hjemmeside.
Radio Gladsaxe sender direkte fra byrådssalen fra mødestart klokken 18.

Nye politiadvokater

Med inddelingen af de nye politi- og retskredse sker der også en række forflyttelser og nyudnævnelser. Senest er 58 politiadvokater blevet udnævnt, og i Københavns Vestegns politi finder vi to, der i øjeblikket opererer i Gladsaxe, nemlig vicepolitimester Ole Weikop og politiassessor Peter Godsk, hvoraf sidstnævnte tager et karrieremæssigt skridt fremad til nu at blive politiadvokat.

Den særlige betegnelse dækker over en tjenestemand, der leder forundersøgelser og repræsenterer anklagemyndigheden, tidligere kun i København, men med de nye store kredse også andre steder i landet.