Fredag den 6. Oktober


Kommunen kritiserer sig selv for ringe integrationsindsats

Gladsaxe Kommune har ikke været gode nok til at indsamle erfaringer fra de projekter for at få flygtninge og indvandrere i arbejde, som kommunen selv har søsat. Det skriver kommunen selv i en rapport som gør status over de sidste tre års integrations-indsats. Den manglende evaluering betyder i sidste ende, at der kommer færre nydanskere i arbejde, siger formand for Integrationsrådet Martin Karrebæk Mouritsen.
"Man sætter forskellige projekter i gang, men drager ikke erfaringer ud af projekterne, så erfaringsopsamlingen falder væk og man starter nærmest forfra hver gang. Men det er prisværdigt at kommunen selv peger på problemet, og det tager jeg som tegn på at man vil gøre noget ved det. For jeg tror alle er enige om, at vejen til en god integrationsindsats er at få nydanskerne i arbejde".
 
Ingen opfølgning på succes-projekt
Arbejdsmarkedsafdelingen har de sidste tre år sat en række integrationsprojekter i gang. Projekterne har til formål at hjælpe flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet ved hjælp af blandt andet sprog-kurser og praktik-forløb.
Et af de projekter, som gav positive resultater, var et samarbejde i 2003 mellem kommunen og Novozymes, som tog akademikere, fra primært Mellemøsten, i et praktik-forløb. Af de 6 som gennemførte forløbet, kom næsten alle i arbejde bagefter.
Men efterfølgende har kommunen ikke holdt kontakten ved lige med Novozymes, og dermed blev projektet enestående.
 
Kuldsejlet projekt ikke evalueret
Et andet stort projekt var Indvandrerpraktik-kampagnen i 2003, som skulle skaffe 50-75 praktikpladser i private virksomheder.
Virksomhederne var meget positive, men praktikpladserne blev ikke besat, hvilket ifølge rapporten skyldes dels at deltagerne ikke var motiverede nok, dels at virksomhederne havde for store forventninger til praktikanternes kompetencer.
Heller ikke dette projekt er blevet evalueret i tilstrækkelig grad, skriver Arbejdsmarkedsafdelingen i rapporten, og der er således heller ikke fulgt op på projektet.
 
Arbejdsmarkedsafdelingen peger på sig selv
En stor del af kommunes projekter har været rettet mod arbejdsløse kvinder. Her har de sproglige vanskeligheder været svære at overvinde, da mange af kvinderne var analfabeter. Mange har aldrig haft kontakt med arbejdsmarkedet, og derfor endte en stor del af projekterne med fortsat ledighed for kursisterne.
Derfor peger rapporten på, at Arbejdsmarkedsafdelingen skal blive bedre til at evaluere og følge op på projekterne, så erfaringerne kan bruges fremover.

Bro sprænges lørdag morgen

Naboerne bliver evakueret, trafikken stoppet og omledt, når 75.000 kg dynamit i morgen tidlig kl. 7 bringes til sprængning og fjerner en fjerdedel af broen, der fører Buddingevej over motorring 3.

Det er 400 ton bro, der sprænges væk i denne omgang. Næste lørdag fjernes endnu en fjerdedel og de sidste dele ved to sprængninger sommeren 2007.
Sprængningen ventes at kunne høres omkring 500 meter væk.

Søger fri proces om glasbygning

Gladsaxelisten helmer tilsyneladende ikke, førend glastilbygningen ved Aldershvile Planteskole ligger ned.
Glashuset har efterhånden en del år på bagen, er faktisk fra sidst i forrige årtusinde, og lige så længe har den lokalpolitiske liste forsøgt at få huset væk. -Det er ulovligt opført på et sted reserveret til rekreative formål, argumenterer listen.
Gennem alle årene har listen fået nej til klagerne fra stort set alle instanser. Senest afviste ombudsmanden at gøre mere ved sagen og henviste den til en eventuel domstolsafgørelse.
Derfor søger Gladsaxelisten nu ombudsmanden om at anbefale fri proces til sagsanlæg om glasbygningen mod Naturklagenævnet og Gladsaxe kommune.

30 dage for vold

Ordene ’du skal dø’ til kæresten fulgt op med et slag med en knyttet hånd kostede tirsdag en mand fra Høje Gladsaxe en dom på 30 dages betinget fængsel.

Som så ofte før, når det handler om tumulter i hjemmet, så var der også her alkohol indblandet, da truslen og slaget blev suppleret med, at manden kastede kæresten ind i væggen og omkuld på sengen.

Foruden den betingede fængselsdom skal manden også gennemgå en behandling for alkohol.

Frivilligt arbejde skal være attraktivt

Frivillighedshuset i Gladsaxe oplever stor tilgang af frivillige. Især arbejdet i selvhjælpsgrupper er meget populært, for så får de frivillige selv noget ud af det, og det er en vigtig motivation, fortæller koordinator Annette Mathiassen.
"Folk vil gerne arbejde i selvhjælpsgrupper, fx om overvægt, sukkersyge, ensomhed, selvudvikling eller motion. Men det er typisk for at skabe netværk for sig selv, at folk melder sig til frivilligt arbejde. Lige så snart de skal være besøgsvenner, skorter det på interessen. Det skyldes, at deres netværk ikke vokser nok, og de sociale behov de har, bliver ikke opfyldt. Det kan være ensomt at komme ud som besøgsven, og frivillige vil gerne arbejde hvor der er mange aktiviteter. Mange har selv spinkle netværk".
Men det sociale hjælpe-arbejde kan gøres attraktivt, fortæller Annette Mathiassen.
"Man skal følge med udviklingen og tilrettelægge det frivillige arbejde, så det også bliver interessant for de frivillige".
Som eksempel nævner hun gruppen "Frivillige Motionsvenner", som både går ud som besøgsvenner, men samtidig får et stort netværk via uddannelse og kurser om motion. Det er en ny tilgang til det frivillige arbejde som er beregnet til de frivillige.