Onsdag d. 7. Februar 2007


Bedre løn til hjemmehjælpere

Allerød kommune kan være godt på vej til at støvsuge markedet for hjemmehjælpere. Kommunen har nemlig lagt to løntrin oven i den hidtidige løn, så hver ansat i hjemmeplejen nu får 7.000 kroner ekstra om året.
Den bedre løn har været tilstrækkelig gulerod til, at Allerød har fået mangedoblet antallet af kvalificerede ansøgere til stillinger indenfor hjemmehjælpen, skriver Frederiksborg Amts Avis.
Det er svært at stampe uddannede hjemmehjælpere op i det storkøbenhavnske område, og kommunerne ligger derfor i indbyrdes konkurrence om arbejdskraften.
I Gladsaxe har en lønhop også været diskuteret, men det ville koste flere millioner kroner at give Gladsaxes omkring 2.000 ansatte i hjemmeplejen et trin mere på lønstigen.
"Den model har vi forkastet foreløbig", siger socialudvalgets formand, socialdemokraten Erling Schrøder, "I stedet forsøger vi at gøre selve arbejdet mere attraktivt ved at give flere timer til de tungeste borgere, ligesom vi i et distrikt har etableret et egentligt rengøringskorps, så hjemmehjælperne her kan koncentrere sig om plejeopgaver".
Men det er nok tvivlsomt, om det fremover vil være nok. Flere andre nordkommuner er nemlig også på vej med mere i lønningsposen. Egedal overvejer således både at give mere i løn og derudover tildele to ekstra omsorgsdage.

Mediatorrolle ændres

Forsøget med mægling i stedet for en retssag bliver nu delvist droppet fra advokatside.
Mæglingen, eller mediationen, kendes fra især England og Holland, og herhjemme har forsøget været så succesfuldt, at mere end 60% af mæglingssagerne er blevet løst uden rettens indblanding.
Advokaterne har hidtil ydet mediationen gratis, men det bliver der nu lavet om på.

Gladsaxes borgere er usunde

Gladsaxes borgere er for overvægtige, og derudover ryger, drikker og spiser de for meget og motionerer for lidt. Det er konklusionen på den sundhedsprofil, som kommunen har fået udarbejdet. 2000 borgere er blevet spurt om deres kost-, motions, ryge - og alkoholvaner. Derudover har profilen trukket på en række sundhedsregistre, og dermed fået data om borgernes hospitalsindlæggelser, lægebesøg og antallet af kroniske sygdomme.
Undersøgelsen viser, at Gladsaxes borgernes sundhedstilstand svarer til gennemsnittet i Danmark. Næsten halvdelen af Gladsaxes borgere er for overvægtige, og det gælder både kvinder og mænd. Gladsaxes borgere ryger også lige så meget som resten af Danmark, som i øvrigt er det land i Europa som ryger mest. Der er cirka 9.000 rygere i gladsaxe, og af dem ønsker ca. 3.000 at få hjælp til at holde op.
Ca. 14 procent af kvinderne og 18 procent af mændene i Gladsaxe drikker mere end de anbefalede 14 og 21 genstande om ugen. Det høje alkoholforbrug fordeler sig på alle, uanset status, det vil sige det er både borgere i Bagsværd og Høje Gladsaxe, som har et højt alkoholforbrug, uanset uddannelsesniveau i øvrigt.
Kvinderne er bedre til at spise frugt og grønt i hverdagen. 92 procent af kvinderne spiser dagligt grønt eller frugt, og det er det kun 80 procent af mændene, der gør.
Derudover peger rapporten på tre grupper, som lever særligt usundt. Det er arbejdsløse, folk med anden etnisk baggrund end dansk, og børn og unge fra udsatte familier.
Rapportens skrivere anbefaler, at man sætter flere tiltag i gang, for at forbedre borgernes sundhedstilstand, herunder fx forbud mod rygning, bedre adgang til sund mad i skolerne, og at man derudover forsøger at målrette tiltag mod de grupper, som har særlige sundhedsmæssige problemer. Rapportens skrivere anbefaler desuden, at man også gennem byplanlægning skaber bedre rammer for fysisk udfoldelse, fx grønne områder og flere gang - og cykelstier, så folk får lettere adgang til naturlig bevægelse i hverdagen.

Foredrag om Finland på Thorasminde

Erkki Trige kom til Danmark i 1942 som såkaldt finnebarn, og har boet her lige siden. Interessen for Finland og Finlands historie har han dog bevaret. Det fortæller han om i aften på Thorasminde.