Onsdag d. 28. Februar 2007


De rige drikker for meget

Mere end 14 glas vin eller øl om ugen for kvindernes vedkommende, og mere end 21 genstande om ugen for mænd, det er hvad alt for mange Gladsaxe borgere drikker, viser Kommunens nye sundhedsprofil, som har kortlagt borgernes sundhedstilstand. Og ifølge sundhedskoordinator Morten Ørsted Rasmussen er det hovedsageligt de velstillede og de fattigste, som drikker for meget. Men det høje alkoholforbrug går værst ud over dem, som har færrest penge og lavest social status.
"14 procent af kvinderne og 18 procent af mændene drikker for meget, men det er blandt de dårligst socialt stillede at det har de største konsekvenser, de bliver simpelthen mere syge. Det skyldes at de godt socialt stillede generelt lever sundere, med hensyn til både kost og motion. Hvis man lever usundt på mange måder, som de socialt dårligst stillede gør og oven i købet drikker meget, har man større chance for at blive syg. De velstillede skal dog alligevel overveje deres alkoholforbrug for de vil stadig have større risiko for blodpropper, hjertesygdomme mv.", siger Morten Ørsted Rasmussen.

Kritik af domsmænd får ikke konsekvenser

Nævninge og domsmænd, som fungerer ved retssager, er for gamle, der er for mange mænd med høje uddannelser og for få med indvandrer baggrund. Domsmændene skal i højere grad afspejle samfundet, og derfor kræver justitsminister Lene Espersen en redegørelse fra kommunerne om hvordan rekrutteringen foregår, for på den måde at få kommunerne til at stramme sig an. I Gladsaxe udvælger partierne hvert 4. år 205 domsmænd fra deres egne vælgerforeninger, og lige nu er arbejdet med at udvælge domsmænd til næste periode i fuld gang. Men selvom tallene viser at domsmændene ikke repræsenterer befolkningen, vil Gladsaxe ikke ændre praksis siger formand for Grundlisteudvalget Erling Schrøder:

"Vi har haft det første møde i udvalget, og vi var enige om at fortsætte med at gøre som vi plejer, og lade vælgerforeningerne stå for udvælgelsen. Så længe der ikke er ny lovgivning, ændrer vi ikke praksis. Det kan godt være at vælgerforeningerne ikke er brede nok til at man rekrutterer derfra, men indtil videre laver vi ikke om på det. Til gengæld vil vi være meget omhyggelige med at granske listerne, når vi ser hvem partierne indstiller, og vi vil diskutere emnet ved næste møde".
Undersøgelsen viser at det i høj grad er ældre mænd med høj status, som bliver udvalgt til domsmænd og nævninge. Kvinder, unge under 45 år og borgere med anden grad end dansk er underrepræsenterede. Lokalt betyder det blandt andet at 12 procent af Gladsaxes 205 domsmænd skal have anden etnisk baggrund. Deadline for domsmandslisterne er 1. april.

Biltyv forsvandt med syv nøgler

SMC-biler i Gladsaxe blev i weekenden ved et indbrud frastjålet syv bilnøgler, hvor af en blev brugt til at køre af sted med en splinterny Seat Altea varevogn.

Indbrudstyvene stjal ved samme lejlighed en nummerplade fra en udlejningsbil, en plade, der formentlig er blevet monteret på varevognen.
Gladsaxe politi hører gerne fra folk, der har set varevognen med en nummerplade, der lyder YL 33003.

Tak en frivillig

De er trænere, idrætsledere, chauffører når spillerne skal køres til kamp og praktiske
hjælpere i hverdagen. Og de gør det, uden at få en krone for det.
Og den indsats skal man værne om, mener Danmarks Idræts Forbund, som i en ny, stor
kampagne opfordrer klubberne til at sige tak til deres frivillige hjælpere.
Og kampagnen er i dén grad aktuel, lyder det fra formanden for Foreningernes Idrætsråd i Gladsaxe, fordi det bliver sværere og sværere at skaffe frivillige.

SF i Gladsaxe har vokseværk

Det er især unge, der melder sig ind i den lokale partiforening. 21-årige Thomas Monberg er nyt medlem af SF. "De står for den socialistiske linie jeg synes, skal være i det her land. Det er grundlæggende derfor", fortæller han.