Tirsdag d. 9. januar 2007


Kirke, sø og symfoniorkester med i kulturkanon

Så har Gladsaxe fået sin egen kulturkanon.
Hele efteråret har borgerne kunne stemme på dét, de synes fortjener en plads i den lokale
kulturkanon. Godt 500 forslag er der kommet. Og nu er stemmerne talt op.
Det er de tre forslag, der har fået flest stemmer indenfor hver af de fem kategorier, der er kommet med i Gladsaxe Kulturkanon. Og blandt topscorerne er Jørn Utzons Bagsværd Kirke. "Det kan jeg godt forstå", siger sognepræst Jens Aage Barfoed. "Det er en helt enestående kirke, som ikke ligner nogen andre kirker. Og det er et vidunderligt sted at have som arbejdsplads. Jeg føler mig meget privilegeret ved at kunne gå derover og golde Gudstjeneste og kirkelige handlinger".
Bagsværd kirke, der er fra 1976, fik flest stemmer indenfor kategorien Arkitektur, efterfulgt
af den noget yngre Bagsværd svømmehal og så som nævnt Gladsaxe kirke, den gamle
middelalderkirke fra slutningen af 1100-tallet.
Også Robert Jakobsens kunst og Bjørn Nørgaards udsmykning på hovedbiblioteket er med i den lokale kulturkanon, sammen med Bagsværd sø, Aldershvile Slotspark og Høje Gladsaxe Parken. Og så er Gladsaxedagen blevet kanoniseret, som den mest populære kulturoplevelse, blandt de indkomne forslag.
I kategorien Kulturtilbud er Gladsaxe Symfoniorkester topscorer. Og for orkesterformand Karin Röh kommer det som en glædelig overraskelse:
"Især når man får at vide, at det er som nummer ét foran Gladsaxe Bio og hovedbiblioteket. Det glæder os meget, at nogen i Gladsaxe ved vi er der, og ligefrem stemmer på os".

God start for Gladsaxe Ny Teater

Gladsaxe Ny Teaters Hamlet-forestilling får overvejende positive anmelderord med på vejen efter premiereweekenden.

"Fortrinlig, klassisk og moderne – Kaspar Rostrup får Gladsaxe Ny Teater til at stå op af graven med skuespillere, som kan mere, end de kan", skriver Politikens Bettina Heltberg og giver rask væk fem ud af seks stjerner til Hamlet.
"Kaspar Rostrup har troet på sine skuespillere og arbejdet med hver især, men sat sin triumf ind i centrum, sikker på at Thure Lindhardt kan bære rollen, der ligger som et fluorescerende lys om hans skuldre. Han er ikke ædel – men han er et menneske".
"Man skal passe på med ambitionen om at gøre publikum kede af det. Det lykkes som oftest ikke. Men Kaspar Rostrups egentlige genistreg er, at det faktisk lykkes, vi bliver kede af det. Det er lang tid siden, jeg sidst har oplevet det" skriver Politiken, der som de øvrige anmeldere også har store roser til Søren Rode, der spiller Polonius.
Ekstra Bladets Gregers Dirckinck-Holmfeldt giver fire ud af seks stjerner, og bedømmer Thure Lindhardt som generationens bedste Hamlet.
"Det kan godt være, teatret ligner en sportshal. And so what? Håndbold eller teater. Vi er der for at se, høre og sidde – og springe op, råbe og klappe, som vi gjorde lørdag aften, da Thure Lindhardt til sidst stod der og bukkede så pænt, ynglingen, der ligner en dansk udgave af James Dean".
Jyllands-Postens Henrik Lyding hiver også fire stjerner ud af seks mulige op af posen, men er trods det lidt lunken i sin konklusion: "Noget forsøg på nytolkning har Kaspar Rostrup ikke gjort – og tak for det. Det er en solid, loyal og seværdig klassisk klassiker-opsætning med vægten lagt på hadets anatomi, uden mange dikkedarer eller anstrengt fikse ideer. Men også uden den verbale selvfølgelighed, der kunne have fået Shakespeares tekst til at funkle for alvor".
Frederiksborg Amts Avis skriver, at "for mange optrin mangler den afgørende kunstneriske kraft", og Fyns Stiftstidende kan heller ikke begejstres: "Hamlet er et af verdens bedste skuespil. Det kan en halvsvag instruktion ikke ændre ved. Om end det er lige før, Kaspar Rostrup faktisk formår at trække tænderne ud af Shakespeares tragedie".
Så vidt en del af anmelderkorpset. Resten er op til publikum.

Pasningsordningerne får egne hjemmesider

Daginstitutionerne, Dagplejen og klubberne i Gladsaxe har fået deres egne hjemmesider. I første omgang indeholder hjemmesiderne en præsentation af institutionerne og praktiske oplysninger, men i løbet af 2007 er det meningen at udbygge hjemmesiderne med informationer og billeder fra institutionernes dagligdag og aktiviteter. I Dagplejen forventer man, at forældrene vil få en bedre information om de fælles aktiviteter.
Hjemmesiderne finder du gennem Gladsaxe kommunes hjemmeside www.gladsaxe.dk.

Skiftedag for Søren Søndergaard

Efter godt et år i byrådet i Gladsaxe går Enhedslistens Søren Søndergaard d. 1. februar på orlov fra lokalpolitik. Han fortsætter dog det politiske arbejde, blot nu i EU-parlamentet i Strasbourg som repræsentant for Folkebevægelsen mod EU. Her skal Søndergaard overtage pladsen fra Ole Krarup, som har valgt at trække sig fra sit arbejde. Grundet den megen rejseaktivitet og ekstra arbejdsbyrde føler Søren Søndergaard ikke, at han kan fortsætte sit hverv i byrådet, mens han passer sit job i europæisk politik.

Rent praktisk betyder det at Anja Nørager-Nielsen nu overtager Søren Søndergaards plads i byrådet. Hør i øvrigt mere til Søren Søndergaard lidt senere i udsendelsen.

Nybagte familier får bedre service på Herlev Sygehus

Vordende og nybagte fædre og mødre får nu bedre service på Herlev Sygehus. Barselsafdelingen tilbyder mere information til familierne både før og efter fødslen, og det handler både om amning, sundhedsplejersker og graviditetsforberedelse fortæller afdelingssygeplejerske Lisbeth Petersen. Der er også fokus på de nybagte fædre, som nu får lov at overnatte hele to nætter med deres nyfødte spædbarn og den nybagte mor, hvor de før kun måtte tilbringe en enkelt nat i de hvide stuer. Samtidig er mødrenes ophold skåret ned fra 4 døgn til kun to i dag fortæller afdelingssygeplejerske Lisbeth Petersen. "Det skyldes at familierne gerne vil tidligere hjem, så det er ikke fordi vi vil spare. Det er med udgangspunkt i familiernes behov at vi har ændret på antallet af overnatninger".

Sygehuset har desuden oprettet et amme-ambulatorium en amme-hotline og flere informationsmøder.